Stage UX-design gezocht?

In de eerste jaren van de opleiding heb je waarschijnlijk alles geleerd over het in kaart brengen van de doelgroep en het ontwikkelen van een concept, dat je vervolgens in wireframes en tot een werkend prototype uitwerkt. Functielijsten schrijven is ook bekend terrein. Nu ben je op het punt dat je alle ervaring als interaction designer in ‘real life’ binnen een bedrijf wilt gaan gebruiken. Maar waar begin je met zoeken? Of het om een plek gaat waar je wilt afstuderen of een meeloopstage wilt volgen; wij weten precies waar jij aan de slag kunt om je skills als UX-designer door te ontwikkelen.

Met het tempo waarin startups tegenwoordig uit de grond worden gestampt, is het vinden van een bedrijf dat een interaction designer zoekt is niet zo moeilijk. De randstad is echter wel de place to be; naast de verzameling interessante startups en grotere bedrijven kan je je hier ook dagelijks vermaken met meetups. Check daarom ons aanbod van vacatures in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Haag. Vind je het lastig om te bepalen waar je je op moet focussen tijdens een sollicitatiegesprek? We hebben een paar tips voor je opgesteld.

Sollicitatietips voor UX-designers

Hoe kom je op de meest interessante plekken terecht, en benut je jouw stageperiode het beste? We hebben een paar nuttige tips voor je opgesteld:

  • Vaak wordt er in de creatieve wereld (veel) meer aandacht aan je portfolio besteed dan aan een CV. Als er toch om een CV wordt gevraagd, zorg dan dat je alleen relevante bijbanen/ervaringen benoemt; naar een bijbaan als vakkenvuller is niemand geïnteresseerd. Zorg dat jouw portfolio is gevuld met projecten waar je trots op bent. Dit levert in ieder geval gespreksstof op waar jij met passie over kunt vertellen. Er is geen ideale ‘vorm’ van een portfolio, maar vaak volstaat een goed profiel op Behance of Dribbble. Wanneer je zo’n account gebruikt (niet perse als portfolio), levert het je vaak wel een pluspunt op.

  • Wanneer er alleen schoolprojecten in je portfolio zitten, zal je het persoon dat jouw sollicitatiegesprek afneemt niet snel onder de indruk zijn. Zorg er dus voor dat je portfolio vooral uit projecten bestaat die je buiten de reguliere studie-opdrachten om heb gemaakt. Ook hier geldt ‘kwaliteit boven kwantiteit; één project waarbij je al jouw keuzes goed kunt verantwoorden kan al genoeg zijn. Probeer het verhaal van je product te vertellen: waarom staat de button daar, waarom heb je gekozen voor een grid van 12? Op deze manier laat je zien dat je passie hebt voor het vak.

Bekijk alle UX-design stages

Passende opleidingen voor stage UX-design

Er zijn meerdere studies waar je iets leert over interaction design, maar met de volgende studies zijn de stages als UX-designer het best aansluitend:

  • Communicatie en Multimedia Design (CMD)

Vacatures

Timing is everything!

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures binnen jouw vakgebied.